• Forum rozwoju Mazowsza

WIZYTY STUDYJNE

Mazowiecka Regionalna Organizacja Turystyczna organizuje lub uczestniczy w organizacji wizyt studyjnych po Mazowszu dla dziennikarzy, touroperatorów krajowych i zagranicznych oraz pracowników informacji turystycznej. Kilkakrotnie podejmowaliśmy touroperatorów m.in. z Rosji, Niemiec, Węgier, Danii, Włoch, Ukrainy, Wielkiej Brytanii, Finlandii. Podczas opracowywania programów wizyt ściśle współpracujemy z członkami MROT.

 


 

Wizyta studyjna dla informatorów turystycznych

W roku 2017 Samorząd Województwa Mazowieckiego oraz MROT zorganizowały wizyty studyjne dla informatorów turystycznych Stołecznego Biura Turystyki oraz pozostałych funkcjonujących centrów i punktów IT w Warszawie. Wizyty były odpowiedzią na zgłoszone zapotrzebowanie informatorów, a ich celem było zapoznanie informatorów z atrakcjami i produktami województwa mazowieckiego, aby mogli oni wiarygodnie zachęcać turystów i mieszkańców Warszawy odwiedzających punkty informacji turystycznej do podróżowania i spędzania czasu w regionie. Podczas wizyt studyjnych zaprezentowano: Europejskie Centrum Artystyczne w Sannikach, atrakcje turystyczne Płocka, Muzeum Wsi Mazowieckiej, atrakcje turystyczne Pułtuska, twierdzę Modlin oraz lotnisko Modlin, atrakcje turystyczne Góry Kalwarii, hotel Sielanka nad Pilicą, Muzeum Wsi Radomskiej, Pałac Domaniowski, Szydłowiec, Pałac Odrowążów w Chlewiskach, atrakcje turystyczne Żyrardowa.

 


 

Wizyta studyjna „7 odsłon mazowieckiego ziemniaka”

W szerokim wachlarzu działań MROT pojawiła się nowa aktywność. To unikatowe imprezy komentowane realizowane we współpracy z naszymi członkami, adresowane do mediów branżowych, blogerów, przedstawicieli biur podróży i tour operatorów oraz przedstawicieli instytucji centralnych i regionalnych ukierunkowanych na rozwój gospodarki turystycznej Mazowsza. Pierwszą wizytę odbyliśmy w Młynie Gąsiorowo leżącym wśród pól i łąk Mazowsza, nieopodal Pułtuska, czyli ok. godziny jazdy samochodem z Warszawy. Tematem kolacji komentowanej było „7 odsłon mazowieckiego ziemniaka”. Na początek pojawił się gorący rosół z gęsiny podany z pieczonym ziemniakiem, plastrem gęsi i szczypiorem. Następnie: placki ziemniaczane (zwane tutaj o dziwo racuchami) z sosem kurkowym, a potem cepeliny z kapustą i grzybami polane cebulką na maśle. Z pieca chlebowego podano rejbak kurpiowski czyli babkę ziemniaczaną, po niej zaś specjał Gąsiorowa – przecieraki ze skwarkami i wiejskim twarogiem. Na stołach obecna była również sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem, a na zakończenie kolacji pojawiły się pieczone w ognisku ziemniaki, a do nich ziołowe masło. Podczas spotkania z programem wokalno-tanecznym wystąpił 30-osobowy zespół „Gloria” prezentujący tradycyjne przyśpiewki i tańce z regionu Puszczy Białej.